Terugblik

Ouch, wat is dit wennen zeg. De jetlag die op de heenreis vrijwel niet aanwezig was, is bij thuiskomst extra heavy. Zal ook wel door de kater van het weer thuis zijn komen, maar het heeft toch een weekje geduurd voor we weer een beetje normaal de dagen door kwamen.

De iets meer dan 3000 foto’s zijn inmiddels gereduceerd tot 1611, door grofweg deleten van alles waar ook maar iets aan mankeerde. Dat ruimt op 😉 Van de rest weer een selectie gemaakt en die foto’s zullen we zo links en rechts delen met familie en vrienden (dus als je uitgenodigd wordt, be prepared :mrgreen:)

Als we nog even terugkijken, en dan niet via foto’s maar via de feiten, nog een lijstje van onze bevindingen of voor sommigen misschien wel handige aanbevelingen.

De vliegreis
Airberlin is uitstekend bevallen. Het eten was gewoon lekker, de service uitstekend. De vluchten waren perfect op tijd. En we hadden twee rechtstreekse vluchten, wat we bijzonder prettig vonden. Tel daarbij de voordelig(st)e prijs op dat moment en een volgende keer zou ik eerst weer bij hen gaan kijken. We vlogen vanaf Düsseldorf. Makkelijke en snelle luchthaven. Het verkeer vanaf Düsseldorf op de terugweg was echter een drama. Zal ook door vakantiedrukte komen, maar we begonnen met bijna 30KM file …
Wat mij de laatste tijd opvalt is dat vliegen vanaf Brussel een stuk voordeliger is. Scheelt zo’n €50 tot €70 per ticket.

De auto’s
Het is nog even afwachten hoe er omgegaan wordt met mijn teveel betaalde benzine, maar voorlopig blijft het angstvallig stil. We vonden Dollar prettig. Vriendelijk en geen gezeur of extra’s zus en zo. Ook het ophalen en wegbrengen ging super snel. Bij Alamo iets minder qua service, hoewel we (op de tank benzine na) geen echte negatieve ervaring hebben gehad. Wel jammer dat mijn vest in SF als sneeuw voor de zon verdwenen is. Had ik hem maar niet moeten vergeten …
De auto via Enterprise Rent A Car in Pahrump was ook prima en de service helemaal super (halen en brengen van en naar campground).

Het eten
Dat is ons geweldig goed bevallen! Uit eten gaan kan in alle prijscategorieën en vonden wij kwalitatief goed. Zelfs de fastfood (Panda Express geweldig! Subway prima!) was OK. Het ontbijt buiten de deur is ook een feestje voor de maag. Hoewel Denny’s wat tegen viel, was Ruby’s heerlijk. Wat een verademing is, is de drank bij het eten. Gewoon een bekertje bestellen en vervolgens wordt er steeds kosteloos bijgevuld. Zalig, zeker als het buiten 40 graden is.

Inkopen
Boodschappen vonden we relatief duur. De supermarkten zijn prachtig, maar soms heb je gewoon echt teveel keuze. Drie rijen toiletpapier is toch belachelijk…? En als je dan toiletpapier zoekt voor de camper, moet je honderd meter verderop zijn in dezelfde winkel. Wij vonden Vons de mooiste supermarkt.
Kleding kopen is daarentegen iets waar je als toerist niet omheen kunt (en zou moeten willen). De prijzen zijn echt lachen. We hebben een paar Premium Outlets bezocht, met heel veel (echt heel veel) keurig nette winkels. Vooral die in Gilroy is aan te bevelen, niet alleen omdat het de grootste is maar zeer breed gesorteerd en lekker rustig. De enige kleding die we niet in de outlet kochten waren de souvenirs in de parken (t-shirts) en kleding van Abercrombie & Fitch. Een schitterende kledinglijn, zowel voor het oog als kwalitatief, voor ons allemaal. En ook die zijn, ondanks de normale prijzen, zoveel goedkoper dan in NL (en omstreken).

Verzekeringen
Ik ben erg blij dat we de uitgebreide camperverzekering genomen hebben waarmee het eigen risico is afgekocht. Een stom betonnen paaltje leverde namelijk al ruim $4500 schade op en dat is nu dus gelukkig niet voor mijn rekening. Slechts het schuldgevoel hoef je te betalen (naast de premie van een paar tientjes).
De reisverzekering hebben we helaas ook nodig gehad. Een verdwenen video camera en een verloren vest is de schade. Mijn telefoon is in de vakantie ook vreemd gaan doen, wat daar precies de oorzaak van is wordt nog onderzocht.

Internet
In de steden (hotels en bij familie), was het uitstekend internetten. Op de campgrounds viel het wat tegen. Alle campgrounds adverteren ermee, m.u.v. die in de NP’s, maar in de praktijk is het maar traag en instabiel. Ik heb een paar keer tot in de nacht de verslagen online gezet, maar dat kwam eigenlijk voornamelijk doordat het dan de dagen ervoor gewoon niet mogelijk was. Ik had hier meer van verwacht anno 2011.

Bellen
We waren van plan om prepaid kaartjes te halen, maar hebben daar vanaf gezien. We belden sporadisch en als we moesten bellen konden we soms ook nog Skype gebruiken. De kaartjes (of zelfs goedkope gsm’s) waren dus beslist niet nodig. Een in Yosemite gekochte telefoonkaart voor een publieke telefoon, bleek ook maar matig te werken. Lage gesprekskosten, maar hele hoge opstartkosten van pakweg $1.50. Dat slaat dus nergens op. Ik weet niet hoe we dit anders hadden moeten doen, want m.i. kan dat toch veel voordeliger. Ook de geluidskwaliteit van de publieke telefoons was bar en boos.

Hotels
De hotels zijn op één na allemaal via Priceline of Hotwire geboekt. Dat is op zich een bijzonder leuk ‘spel’. Ik ben wel wat te gretig geweest, door toch vrij snel te willen boeken. Op zoek naar zekerheidjes zeg maar 😉 Alle hotels waren prima. Wat zou ik hier volgende keer anders doen? Langer wachten met reserveren, of in ieder geval langere tijd een lager bod aan houden. De suite in het hotel MGM Signature in Las Vegas (niet via Priceline of Hotwire) was waanzinnig. Maar als ik reëel ben: wat hadden we er aan? Hier zou ik een volgende keer ook via Priceline bieden op een 5* North Strip en dan kom je vrijwel zeker ook prima terecht, maar dan voor minder geld. Zou je echter langer blijven en misschien wel een keer zelf wat willen doen in één van de keukens 🙂 van je suite, dan is het MGM Signature beslist een aanrader.

Camper
Ondanks dat alle meer ervaren vakantiegangers zeiden dat het rijdt als een gewone auto, moest ik er wel aan wennen. Vooral de lengte achter de achteras is iets om heel goed in de gaten te houden. Nou is ruim 9.5 mtr natuurlijk ook niet niks. Ik denk dat een kortere camper inderdaad wel heel makkelijk rijdt.
Ik moet wel zeggen dat het ook wel weer went. Ik ben vrij makkelijk in het verkeer en totaal niet bang, dat scheelt een stuk. ’s Avonds in Las Vegas over o.a. de Strip je weg vinden met zo’n bakbeest terwijl Inge je achtervolgt met een huurauto vond ik alleen maar leuk. Ik denk dat ik hier aan het begin van de vakantie toch echt anders over had gedacht.
Wat ook erg wennen was, waren alle luikjes, schuifjes, knopjes, buizen en slangen. De instructievideo is leuk, maar gaat veel te snel en alles ziet er ‘in het echt’ toch anders uit. Ik denk dat een persoonlijke instructie net zo snel gaat en veel efficiënter is. Als er tien families staan te wachten wordt dat misschien een ander verhaal, maar wij waren alleen, dus had dat net zo goed gekund.
Een vergelijk met andere campers hebben we niet kunnen maken. De camper van Moturis/Camping World was voor ons prima. Jammer dat het interieur nog steeds zo oubollig is. Mijn oma’s huiskamer zag er 20 jaar geleden ook zo uit.
Een kleine kanttekening bij Moturis/Camping World: we hadden schade en probeerden dat te melden. De eerste poging was op zondag en de schade was kennelijk niet van dien aard dat hier op zondag notities van gemaakt hoefden te worden. Ik moest maandag maar terugbellen. Dat heb ik vier keer geprobeerd, met als eindresultaat dat ik een noodspiegel moest halen en verder niks doen en afhandelen bij het inleveren. Volgens mij zijn mijn gegevens nergens genoteerd.

Campgrounds
De mooiste was in de minst aantrekkelijke omgeving, namelijk bij Pahrump. Nevada Treasure RV Resort. De meeste indruk maakten de campgrounds in de Nationale Parken. Dat brengt je zo dicht bij de natuur, heerlijk relaxed gewoon. De rest was prima, maar niet uitzonderlijk mooi ofzo. We hadden alles gereserveerd, wat bij nader inzien totaal niet nodig was geweest. Ook hier weer m.u.v. de Nationale Parken.
Toch zou ik een volgende keer ws weer reserveren, omdat dit het navigeren een stuk makkelijker maakt. Je typt het adres in en je kunt erheen rijden zonder dat je er onderweg naar moet gaan zoeken.

De rondreis
Van alle locaties die we hebben uitgezocht, is er niet één waar we achteraf spijt van hadden. We vatten nu de vakantie eigenlijk samen als een ‘snuffelvakantie’, die ons indrukken heeft gegeven van wat er is en de selectie voor een volgende keer makkelijker maakt.
We hadden graag meer tijd besteed in vooral Yosemite en Zion. De steden zijn mooi, maar LA is een keer zien en dan wel prima. San Francisco heeft meer te bieden en vraagt wel om nog een keer terug gaan. Las Vegas roepen wat mixed emotions op. ’s Avonds is het op straat na pakweg 10:00 gewoon minder leuk, omdat je continue wordt lastiggevallen door opdringerige mannetjes die dames kwijt willen. Erg irritant. Verder is het een stad die je echt een keer gezien moet hebben, want het is bijna niet te beschrijven.
Bovenstaande staat natuurlijk los van het wederzien van de bekenden. Dat zou namelijk op zich genoeg reden zijn om terug te gaan naar deze steden.
Waar we ook langer zouden willen blijven is Mammoth lakes. Ziet er zo mooi uit. Hetzelfde geldt voor Big Sur. Pfeiffer Beach verdient gewoon een paar uur lekker zonnen. En daar in de buurt zijn ook nog ergens hot-tubs met uitzicht over de oceaan, waar je bijv. ’s avonds de zonsondergang kunt bewonderen en vervolgens de sterrenhemel. Zucht … over relaxen gesproken 😉
De nog niet genoemde parken (Bryce, Monument Valley, Grand Canyon) zijn ook echt allemaal prachtig. We hebben nu eigenlijk alleen maar van de uitzichten genoten, terwijl we hier een volgende keer graag wandelingen zouden willen maken, willen varen (bij Horseshoe of raften in Grand Canyon!) of paardrijden (Bryce). Dus als we hier terug komen zal het ook voor meerdere dagen zijn en dan lekker wandelen.
Al met al kunnen we concluderen dat we vooral de natuur lief hebben en de steden snel willen ontvluchten. Of de meiden het helemaal met me eens zijn … mwoa, dat betwijfel ik.
Een aantal locaties heb je na één keer wel gezien en zouden we geen tweede keer heen gaan. Denk dan bijv. aan Bodie en Alcatraz of het fietsen over de Golden Gate.
De pretparken verdienen misschien nog wel een tweede bezoek, maar nooit (echt nooit!) zonder fast pass.

Kosten
Ik heb het budget slechts zeer beperkt overschreden. Wat toch beduidend meer heeft gekost zijn de inkopen en dan mn de kleding. Maar daar staat tegenover dat we hier het komende jaar enorm op besparen, want de kasten zijn vol. Het was dus een bewuste overschrijding.
Wat mee in totaal is meegevallen zijn de brandstofkosten. Vooral de auto’s waren lang niet zo dorstig als ik had verwacht. De details weet ik niet, omdat ik vooraf benzine betaald heb en de mijlen niet heb bijgehouden. De camper lust echter wel een aardige slok. € 0,35 per mijl.
De kosten voor eten vielen ook hoger uit, vooral doordat ik te weinig rekening heb gehouden met de supermarkt kosten. De kosten van al het (uit)eten, alle snacks als ijs etc en alle boodschappen, zijn gemiddeld € 93 per dag geweest (voor 5 personen).
Mocht iemand graag details willen weten, i.v.m. een eigen planning, benader me dan gerust want ik heb alles redelijk gedetailleerd bewaard.

Alles Amerika forum
Een must voor iedereen die (onervaren) zelf zijn reis samenstelt. Ik heb heel erg veel gehad aan de tips en adviezen op mijn vragen, maar zeer zeker ook op die van anderen. Mijn dank aan iedereen op dit forum is dan ook erg groot. Hulde!

De blog
Ontzettend leuk om alle reacties te lezen. Ook nu nog. Het roept veel leuke herinneringen op. Bedankt daarvoor! Ik was van plan dit alles om te bouwen naar onze eigen website ingerene.nl, maar ik weet niet of dat nog door gaat. Het werken via WordPress is prima bevallen en het ziet er ook prima uit. Misschien dat ik alleen nog wat tracks (van de wandelingen) en foto’s op de andere site ga plaatsen. Moet het eerst koud en nat en donker worden buiten 😉
De blog is in augustus ruim 6.000 keer bezocht. Er zijn 175 reacties gegeven. Tijdens onze bijna 4 weken vakantie is de blog gemiddeld 227 keer per dag bezocht. De topdag was op 24 augustus met 775 unieke bezoekers. Die dag moest ik ook wat dagen verslaglegging inhalen, dus er werd kennelijk gretig op gewacht 😉


12 responses to “Terugblik

 • Gijs

  Zonde dat t alweer afgelopen is hè. Je schakelt zo snel weer over op de Borne-modus. Maar herinneringen gaan niet meer weg, dat is het mooie.

 • Lamoer

  Mooi deze overzichtelijke samenvatting. Ben blij te lezen dat jullie graag div natuur nog eens zouden willen bezichtigen.

  Nu die foto’s nog. Waar staan die?

 • Joukje

  En toen was het weer echt het gewone leven met werk en het herfstweer. Maar deze ervaring kan men nooit meer van jullie afpakken.
  Dank voor deze uitgebreide “evaluatie” maar vooral ook dank voor het delen van jullie belevenissen de afgelopen weken. Zo genoot ik met jullie mee, maar ook van jullie!
  Tot een volgende reis, waar ook naar toe.
  En toch ook maar weer hier genieten; dat komt vanzelf weer.

 • Robert-Jan

  Mooie samenvatting, veel herkenbaar ook 😉 ! Behalve dan campgrounds en campers, die slaan wij altijd over. Leuk te lezen dat priceline/hotwire zo goed bevallen zijn, kan ik me helemaal in vinden !

  Boodschappen relatief ‘duur’ kan ik me niet helemaal in vinden. Genoeg van coupons, kortingskaarten en Walmart gebruik gemaakt ? Vons (en Safeway, zelfde eigenaar) vinden wij ook mooie winkels, maar zijn bijna altijd aanzienlijk duurder dan de Walmart (in onze ervaringen); vers brood en vleeswaren kochten we wel met name in de wat betere supermarkten, maar reguliere (merk)producten (zoals WC rollen, hahaha) kopen wij altijd bij Walmart !

  Dank voor het leuke verslag, erg van genoten en goed dat je het toch redleijk hebt bijgehouden. Leuke foto’s ook steeds, om het verhaal wat kracht bij te zetten ! Op naar de volgende reis, ben erg benieuwd waarheen 😉 !

  • René B.A. Belderbos

   Nee, we hebben in Walmart etc geen coupons gebruikt. Gewoon niet aan toe gekomen om te ontdekken. Gevoel van duurder komt dan ws door onze supermarkt keuze. Hoewel we ook bij Albertsons zijn geweest, die was helemaal duur. Moest even kijken hoe je dat spelt en struikel via Google meteen over de coupons. Haha .. volgende keer beter 😉
   Vond het wel grappig om te zien dat onze gem. besteding aan eten/shoppen bijna gelijk was aan die van jullie.
   Ennuh de volgende … ik gluur al beetje naar het Noordoosten.

   • Robert-Jan

    Inderdaad, wij zaten rond de 90euro per dag aan eten e.d. Wel voor 4 personen, maar wij gingen eigenlijk elke dag wel uit eten (bijna), dat scheelt ook 😉 ! En shoppen, dat ligt heel erg aan wat we tegenkomen. Maar wij kopen in Nederland dus zelden kleding !

    Enne coupons gebruikten wij overigens niet echt, bedoelde meer de ‘savingscard’ die je gewoon bij de kassa kunt aanvragen; is dezelfde voor Vons en Safeway (Walmart kent die niet, altijd ‘low prices’) !

 • Caroline

  Leuke samenvatting!
  Misschien ben ik wel een “We- kijken-wel- wat- er- op- ons- pad- komt” vakantieganger, want van dat alles van tevoren plannen krijg ik ècht een klein beetje de kriebels;)
  Gevoel van vrijheid staat bij ons hoog in het vaandel en we zien altijd wel waar we terecht komen ( op een globale routeplanning na).
  Moet zeggen dat ik je daar wel om bewonder, dat precies uitstippelen en bijhouden van het budget…
  Ook ik kan me niet echt vinden in dat de boodschappen zo duur zijn, want in een groot land waar men grote afstanden moet rijden om boodschappen te halen is het niet meer dan normaal om in “bulk” te kopen!
  Dus die rijen WC papier zijn ècht heel normaal hoor!
  Het is effe zoeken naar de normalen hoeveelheden en prijzen maar met die coupons kom je ècht al een héél eind!
  Maar ja, ik geef dan ook geen geld uit aan Abercrombie & whatever 😉 maar kan me voorstellen met 3 pubermeiden dat je daar niet aan ontkomt!
  Ben blij dat de reis naar meer smaakt enne…kom ook eens een keer kijken in Canada.
  Als alles door gaat wonen wij straks aan de oostkant waar ook héél veel moois te ontdekken valt;)

  Groet,
  Caroline!

 • berwenlotmeiknaaramerika

  Hee René en familie,
  Alles alweer een beetje bezonken daarzo? Hier heeft het namelijk nog wel even geduurd voor we weer in het Nederlandse ritme zaten zeg. Wat een tegenvaller die jetlag (maar eentje die ik graag elk jaar zou vervloeken trouwens…)!
  Wat hebben jullie een geweldige en gevarieerde reis gemaakt zeg. Van auto naar camper naar weer een auto en dus alles qua accommodaties. Het was hartstikke leuk om te lezen allemaal en sommige dingen zo herkenbaar!
  De honkbalwedstrijd vond ik persoonlijk erg leuk om mee te maken. Gewoon op en top Amerikaans vermaak zonder het hysterische van een pretpark. Hoewel ik dat ook leuk vond natuurlijk. Soms mis ik mijn front of line pasjes hier ook, bijvoorbeeld in de rij van het personeelsrestaurant.
  Dankzij jullie ben ik nog op de hoogte van het fenomeen planking, nog bedankt daarvoor he! Mijn puberdochters vonden het errug interessant!
  Achteraf hebben die trouwens nog meer meegekregen van de omgeving dat je zou verwachten van een dvd-verslaafde en een ik-kijk-lekker-niet-naar-buiten-want-dat-vinden-mijn-ouders-vreselijk-puber. Scheelt toch weer he!
  Bedankt voor de leuke verslagen en ook al je reacties op ons blogje. Het werd erg gewaardeerd allemaal.
  Over nog een keer naar Amerika: ik heb met jeukende vingers naar de prijzen van Iceland Air naar Denver zitten kijken. Argh…. zo goedkoop (vergeleken met onze prijs afgelopen vakantie). Maar nee, Italië is ook mooi!
  En ik ga fijn met mn zusje en ons pap in april nog naar New York en Washington. Wat kan ik zeggen, de esta was nog geldig, dus je moet toch wat he. Zonde om het te laten verlopen natuurlijk! Hahahahaha….
  Veel plezier met nagenieten en het sorteren van de foto’s.
  Groetjes Wendy en de rest

 • Joukje

  Happy New Year eerst aan alle eventuele nog lezers!

  Mooi zo helemaal aan het begin van een nieuw jaar nog een keer deze terugblik en gedeelde ervaring van een onvergetelijke en aanbevelenswaardige reis!

  Wat een heerlijk vooruitzicht weer een nieuw jaar met alle mogelijkheden voor je te hebben!

Reacties worden bijzonder op prijs gesteld :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: